43 králů prohánějících se po ledovce ve Slušovicích…

3kraliI tak bychom mohli nazvat snažení se všech dobrovolníků, všeobecně známé pod názvem Tříkrálová sbírka. Letos tato sbírka proběhla ve Slušovicích v sobotu 9.ledna 2016 v dopoledních hodinách, v době, kdy celé zlínsko pokryla nepříjemná ledovka. O pády tak nebyla nouze. Naštěstí naši králové a jejich doprovod vše zvládli s noblesou.
Přípravy na Tříkrálovou sbírku však začaly již mnohem dříve. Děti se rozdělovaly do skupin, ke každé skupině byla přiřazena dospělá osoba, která nesla zapečetěnou kasičku. O účast na sbírce byl mezi dětmi poměrně velký zájem, proto se podařilo vytvořit více skupinek a koledníci nemuseli obcházet příliš dlouhé náročné trasy. Rozdělení města do okruhů byl velkou vědou a každá skupinka  dostala svoji přiřazenou trasu.
Koledníci svůj pochod tentokrát započali v kostele Narození sv. Jana Křtitele, kde jim dal otec Emil Matůšů své požehnání a „ vyslal je do světa“.
Skupiny dětských koledníků v kostýmech Kašpara, Melichara a Baltazara obcházely během sbírky domácnosti s přáním dobra a pokoje do nového roku. Svěcenou křídou označovaly příbytky se známým K+ M +B s udáním letopočtu.
Nejsou to počáteční písmena jmen tří  králů –  Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského Christus mansionem benedicat –  Kristus, požehnej tomuto domu. A není pouze symbolické, že se toto žehnání domů provádí na počátku roku…

Do úředně zapečetěných kasiček mohli lidé přispět podle svého uvážení libovolnou finanční částkou. Výtěžek sbírky, který v letošním roce činil 63 594 Kč,  je tradičně určen na pomoc lidem v nouzi.

Velké poděkování a Pán Bůh zaplať, patří nejen všem, kteří  přispěli finančním obnosem na tuto sbírku, ale také všem dobrovolníkům, kteří toto sobotní dopoledne doslova kaskadérsky na vlastní nebezpečí „probruslili a proklouzali“ Slušovicemi.
Organizační tým: Jana Divilková a Petra Matůšů

FOTO koledníků naleznete na webu v Galerii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. .

Komentáře nejsou povoleny.