Legislativní změny na úseku cestovních dokladů, občanských průkazů a evidence obyvatel od 1.1.2016

V souvislosti s novelou zákona o občanských průkazech a zákona o cestovních dokladech bude ve dnech 24.12. 2015 až 31.12.2015 odstávka systému MVČR pro nabírání žádostí o vydání občanských průkazů a cestovních dokladů a jejich předávání. Důvodem tohoto přerušení jsou technické úpravy, které vyžadují odstávku systému.

Cestovní doklady:

V souvislosti s novelou zákona o cestovních dokladech se ruší vydávání cestovních pasů bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji (tzv. „Blesk“). Požádá-li občan o vydání CP v kratší lhůtě než 30 dnů, bude mu vydán cestovní pas ve zkrácené lhůtě 6-ti pracovních dnů s tím, že den podání žádosti o jeho vydání se do lhůty nezapočítává ( tzn., že již nebude možno vydat cestovní pas „Blesk“  do druhého dne, jak tomu mohlo být doposud).

Občanovi bude v této lhůtě vydán „plnohodnotný“ cestovní pas s „biometrickými“ údaji s dobou platnosti 10 let pro občany starší 15-ti let a s dobou platnosti 5 let pro občany mladší 15-ti let.

O vydání tohoto pasu bude možno zažádat pouze na území ČR, nikoliv prostřednictvím zastupitelských úřadů v zahraničí.

Správní  poplatek za  vydání CP ve  zkrácené lhůtě bude činit 4000,- Kč,  u občanů mladších  15-ti let 2000.- Kč.

Správní poplatky za  vydání CP  ve lhůtě do  30 dnů zůstávají  nezměněny, tzn. 600,- Kč,  u občanů mladších 15-ti let 100,- Kč.

Nově  se  upravuje  místo  podání  žádosti  tak, aby  žádost o vydání  CP  mohl  občan podat u kteréhokoliv obecního úřadu s rozšířenou působností bez ohledu na trvalý pobyt s tím, že pokud občan požádá o převzetí CP u jiného úřadu než byla podána žádost, bude vybrán správní poplatek ve výši 100, – Kč.

Občanské průkazy

Upravuje se místo podání žádosti o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů (tzv.“Blesk“) tak, aby žádost o vydání tohoto OP mohl občan podat u kteréhokoliv obecního úřadu s rozšířenou působností. Vydává se na žádost občana ve lhůtě do 15-ti dnů s dobou  platnosti 1 měsíc z důvodu ohlášení ztráty, odcizení, poškození, zničení OP nebo po zrušení údaje o místu trvalého pobytu. K vydání tohoto OP je potřeba předložit 2 ks shodné fotografie a doklad totožnosti. Správní poplatek činí 100,- Kč.

Občan je zároveň povinen požádat o vydání OP se strojově čitelnými údaji s dobou platnosti 10 let.

Pokud občan požádá o převzetí OP u jiného úřadu než byla žádost podána, bude vybrán správní poplatek ve výši 100,- Kč.

Nově se upravuje platnost občanských průkazů u občanů starších 70-ti let. Těmto občanům bude vydán OP s dobou platnosti 35 let.    

Občanům bude nově umožněno požádat o vydání občanského průkazu z důvodu zápisu titulu nebo vědecké hodnosti anebo z jiných osobních důvodů v době delší než půl roku před uplynutím platnosti dosavadního OP a bude zpoplatněn částkou ve výši  200,- Kč.

Evidence obyvatel:

Nově se zavádí správní poplatek za podání návrhu na zrušení údaje o místu trvalého pobytu ve výši 100,- Kč a za ukončení pobytu na území České republiky ve výši 100,- Kč.

Za odbor přestupkový a správní
Lenka Miková, Alena Gubániová
Městský úřad Vizovice

 

OP, CP

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. .

Komentáře nejsou povoleny.