Nízkoprahový klub pro děti a mládež ve Slušovicích

Dne 6. října 2014 byl ve Slušovicích slavnostně otevřen Nízkoprahový klub pro děti a mládež. V našem městě do té doby věc nevídaná….

V tu chvíli nikdo z přítomných zřejmě netušil, jak velkou odezvu tato instituce vyvolá. Jakýmsi paradoxem bylo to, že účast zástupců dětí a mládeže byla ten den spíše nižší. Ta pravá mela nastala až další dny a neskončila dodnes. Po dvou měsících činnosti klubu je průměrná denní návštěvnost kolem 50 žáků a studentů. Tito přicházejí v průběhu celého odpoledne od 12 do 18 hodin, kdy je otevírací doba klubu.
Mnozí z vás se ptáte, co vlastně znamená název Nízkoprahový klub pro děti a mládež. Představte si vstup do budovy, u jejíhož vchodu je vysoký práh. Vstup do budovy tak bude z nejrůznějších důvodů znepříjemněn, pokud ne přímo znemožněn. A teď si zkuste představit ještě jednu budovu, která stojí vedle té první, s tím rozdílem, že práh u vstupu je snížený na minimum a nebrání tak nikomu ve vstupu dovnitř. Tak nějak fungují nízkoprahové kluby, odborně nazývané nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (ve zkratce NZDM).  Princip nízkoprahovosti – výraz „nízkoprahovost“ zahrnuje snadnou dostupnost pro všechny klienty. Přístup do nízkoprahového klubu není omezen financemi, zájmem ani časem příchodu či odchodu, návštěvníci mají svobodu volby, a to jak při pohybu v prostoru klubu, tak i ve volbě vykonávaných činností, samozřejmě s ohledem na slušné chování a pravidla klubu.
V každém klubu však platí přesná pravidla, která mimo jiné zakazují užívání alkoholických nápojů, drog, násilí či šikanu.
Cílová skupina se liší dle určení nízkoprahového zařízení. Mohou to být mladí lidé bez přístřeší, zázemí, sociálně vyloučení nebo jinak ohrožení, kteří potřebují pomoc. Děti, jejichž rodiče se právě rozvádějí a situace doma je neúměrně zatěžuje, mladí lidé, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou zařadit do společnosti, mají problémy, hledají svoji životní cestu, nebo si třeba jen nevědí rady, pro jaké budoucí povolání se rozhodnout. Tato zařízení jsou určena dětem a mládeži, které tráví svůj volný čas touláním na ulici, v partě či jinak neorganizovaně.
Klub mohou navštěvovat všichni – od jedničkářů z gymnázia přes „skejťáky“, vyznavače alternativního způsobu života až po „průšviháře“ ze zvláštní školy.
Jedná se v podstatě volnočasovou alternativou k různým zájmovým útvarům kroužkům a jiným organizovaným aktivitám, navíc ale poskytují poradenství a sociální servis. Nízkoprahové kluby mladým nabízejí mnoho programů a vybavení: například poslech muziky (každý si může donést svoji) a občasné promítání filmů na přání, stolní fotbal, stolní tenis, kulečník, hockey, zajímavé deskové hry, prostor pro výtvarné tvoření, psaní úkolů, čtení, nebo prostě jen povídání či hraní s kamarády. Novinkou jsou dva Osmáci degu, kteří se v listopadu stali stálými obyvateli klubu a těší se velkému zájmu dětí. Doplňkovou a jistě velmi zajímavou nabídkou klubu je doučování zdarma v určité dny pro potřebné žáky či studenty.
Zásadní význam klubů však spočívá v jejich poradenské a preventivní činnosti – umožňují dětem a mládeži si popovídat, nebo se svěřit se svými problémy, které mohou za pomoci pracovníků vyřešit. Vytvářejí pro děti chráněný prostor, v němž dospívající najde svoje místo, což je přesně to, co v mnohdy nebezpečných velkoměstech a na anonymních sídlištích chybí. Mládež je během pobytu v klubech zároveň chráněna a současně pod dohledem zkušených a pro tento účel školených pracovníků.

Náplní klubu není v žádném případě hlídání dětí zdarma.
Zvány a vítány jsou děti a mládež od 6 do 26 let.

Marta Hefková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. .

Komentáře nejsou povoleny.